Окупанти в Криму прострілюють полоненим ноги , катують струмом і змушують співати гімн РФ

Окупанти в Криму прострілюють полоненим ноги , катують струмом і змушують співати гімн РФ

Про це після спілкування в херсонському госпіталі з двома з полонених - Андрієм Щекун і Юріем Шевченко - написав журналіст білоруського видання " Нови час" , переклад тексту публікує ЖЖ- користувач Budimir .

Щекун - свідомий українець , родом із Львівщини, філолог за освітою , останні 23 роки жив у Бахчисараї з дружиною і трьома дітьми. Дружина з місцевих , діти народилися і виросли в Криму. Очолював громадську організацію " Український дім" , боровся за українську школу , в останні місяці був активістом кримського Евромайдана .
Напередодні святкування 200 -річчя Тараса Шевченка він прийшов на вокзал у Сімферополі , щоб забрати 50 українських прапорів , які передали йому з материковою Україною . Це закінчилося для нього майже двотижневим полоном .
Шевченко - хлопець з Павлограда , що на Дніпропетровщині , без особливого інтересу до політики. Він їхав до кримського одного в гості , повіривши , що " все тихо , нормально" , і взявши рюкзак " з речами по сезону " . Він також був затриманий на вокзалі в Сімферополі: його прийняли за " активіста якоїсь радикальної організації" .
"Це були дуже агресивно налаштовані люди. На моє запитання , міліція вони чи хто , мені просто заламали руки за спину , надягли наручники , взяли за комір і кинули в легкову машину , на підлогу між переднім і заднім сидіннями " , - розповів Юрій .
" Кричали , що" ти козел , урод , приїхав нам тут всю малину псувати " . Потім людина, що сиділа на передньому сидінні , дістав ніж , пригрозив , що зараз поріжуть мене тут на шматки. І відрізав шматок вуха ..." , - розповів Шевченко.
Юрія кудись привезли , викинули на вулиці , де сильно побили прямо на асфальті , потім передали іншій групі . Якщо перша схожа за описом на так звану " самооборону Криму" , то друга була одягнена в форму " Російська берізка" , люди в масках , з раціями , озброєні автоматами.
Хтось із них сказав: " прострелили йому , на хрін , ноги" . І Юрію прострелили обидві ноги , кулі діставали вже в Херсоні , більш ніж через тиждень.
Юрія затягли в якесь приміщення , кинули обличчям на підлогу , де він пролежав у калюжі власної крові , після чого роздягнули до трусів , прив'язали скотчем до стільця так , що ворушитися було неможливо.
Хлопець запитав , де він і що з ним. Йому у нахабному тоні заявили: " А ти подумай , навіщо ти їхав , що ти планував , хіба не розумієш , куди ти потрапив ? "
Раз у раз до Юрія заходила людина з автоматом , мовчки наводив на нього зброю і робив вигляд , що зараз вистрілить . Коли Юрій зміг звільнитися від скотча , його прикували наручниками до батареї.
" Допити , допити , допити ... Ну , мені нічого було приховувати , я все розповідав , але їх моя проста історія не влаштовувала . Вони хотіли оповідань про бойовиків " Правого сектора " , де їх загони ховаються в горах ... Та звідки мені знати ? ! " , - розповів Шевченко.
Потім Юрія привезли до решти заручникам . Тут вони перебували всі із зав'язаними очима , кілька днів їх не виводили навіть у туалет , доводилося " ходити під себе " .
Юрій вважає , що йому " ще пощастило" . Через завданих відразу сильних поранень його вже особливо не чіпали , навіть дозволили спати на матраці - решта тулилися хто на підлозі , хто на стільцях.
Над хлопцем , який був на Майдані в Києві , знущалися постійно. Крім фізичних тортур і примусу "впав - віджався " , змушували співати російський і радянський гімни , кричати " Слава Росії!" і т.п. Постійно приходили нові люди , щоб помучити його .
"Хоча я того хлопця і не знав зовсім - ви розумієте , душу рвали ці знущання над ним , вони ж при нас всіх відбувалися ... а як він страшно кричав ! Мені здалося , що я навічно потрапив у пекло " , - тремтячим голосом згадав Юрій .
Андрій Щекун розповів , що його і його 64 -річного соратника Анатолія Ковальського , викладача аграрного університету в Сімферополі , затримали на вокзалі дружинники з червоними пов'язками радянського зразка та георгіївськими стрічками , відвели у відділення міліції , а звідти особи з невідомим статусом відвезли активістів у який- то підвал на машині Ковальського , яку потім привласнили.
Чоловіків побили , скрутили руки , зав'язали очі і роздягли догола. Андрія і Анатолія катували , в тому числі і струмом. Вимагали назвати " бази , паролі , імена бойовиків" Правого сектора " .
Травми " кримських бранців " підтвердив і лікар . За його словами , з-під колінної чашечки у Шевченка витягли гумову кулю , а Щекун стріляли по кистях рук , до того ж у нього в полоні загострилися хронічні захворювання.
Щекун за кілька днів до окупації вивіз родину на материк , але в Бахчисараї у нього залишається квартира , а у Анатолія Ковальського - будинок в Сімферополі.
Раніше оператори творчого об'єднання " Вавилон 13 " Ярослав Пілунський та Юрій Грузинів , які п'ять днів провели в полоні в Криму , розповіли подробиці їх викрадення , про тортури і про те , що звільнити їх допомогли "важливі люди".

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Я вам розповім трохи про те, як працює пропаганда. Професія політтехнолога, яку мав честь носити, дозволяє мені розібратися у військовому сегменті цього явища.

Термины в разведке